Profi Vonal

Mítosz, ami MA MÉG bebetonozza az áraid:

Ha az áraid még mindig nem sikerül emelni, akkor keresd a fizetőképesebb ügyfeleket!
Hogyan?

Adj többet, mint a konkurencia! Légy No1 körmös!

Nemcsak a siker elérése, hanem mindig a csúcson lenni. Mert ez a cél!

A Köröm Enciklopédia Webáruháza


Rudnay Krisztina (körömépítő, szakoktató, a Szépvilág Extra Köröm Magazin felelős szerkesztője)

Amitől mindenki tart: MMA

2010.03.15. 07:04 | Köröm Enciklopédia | Szólj hozzá!

NMC – Műköröm Alapanyag gyártók Tanácsa

BEVEZETŐ

Az NMC (Nail Manufacturers Council – Műköröm Alapanyag gyártók Tanácsa) időszakonként olyan oktató jellegű kiadványokat bocsát a körmös szakemberek részére, melyeknek segítségével naprakészek lehetnek az aktuális trendekkel kapcsolatban. A mostani, részletes beszámoló segítségével megismerkedhetünk azokkal a savtartalmú alapanyagokkal, melyek metil-metakrilát vegyületeket (MMA) tartalmaznak.

METIL-METAKRILÁT MONOMEREK A LIQUIDBEN

Amikor még gyerekcipőben járt a műkörmös iparág, az alapanyagok legfőbb összetevői metil-metakrilát vegyületeket voltak. Ezekkel az anyagokkal készített körmöket neveztük „fogászati akril”-nak, vagy „porcelán körmök”-nek. Az 1970-es évek közepén egyre több kutatási eredmény született az MMA használatával kapcsolatban, melyek hatására számos műkörömalapanyag-gyártó cég kitiltotta laboratóriumaiból ezt a vegyületet.

A panaszok – melyeket a liquid monomerjeinek a vendég bőrével való érintkezése okozott – sora végeláthatatlannak bizonyult: a különféle bőrallergiák megjelenésétől kezdve az ujjbegyek érzéketlenné válásán keresztül a körömlemez teljes leválásáig szinte minden megtalálható volt köztük. Tekintve, hogy az MMA tartalmú anyagok nem tapadtak jól a körmökhöz, a műkörmösök a természetes körömlemez erőteljes felérdesítésével, durva reszelőkkel próbálták kiküszöbölni a problémát. Ez a módszer jelentős mértékben rongálta, elvékonyította, ezáltal gyengítette a természetes körömlemezt.

Az FDA figyelmeztette az össze alapanyag-gyártó céget, hogy az MMA tartalmú, műkörömépítéshez használt liquid gyártása nem helyénvaló a természetes körörmlemez egészségének szempontjából. A bejelentés hatására hamarosan harminc USA tagállam és Kanada is megtiltotta az MMA tartalmú körömépítő anyagok forgalomba hozatalát. A Kozmetikum Alapanyagok Ellenőrző Bizottsága (Cosmetic Ingredient Review – CIR) azonnal összeült s kérvényezte az MMA biztonságosságának felülvizsgálatát, de erre soha nem került sor, mert a vegyület az FDA által már jogerősen is betiltásra került, valamint ez a savfajta nincs feltüntetve és kategorizálva kozmetikum alapanyagként.

Az MMA-t a világon mindenhol használják, kezdve a fogászatban a különféle protézisek gyártásához, a szemészek a kontaktlencsékhez és az orvostudományban csontcement egyik alkotójaként. Ezért az emberi szervezetre gyakorolt hatása jól ismert. Az MMA nem rákkeltő és nem is magzatkárosító hatású vegyület. Ezek tévhitek, nem a valós indokai annak, amiért érdemes tartózkodni az MMA-tól.

Mik az igazi okok? Néhány érv azon kívül, amit az FDA megjelölt:

1. Az MMA tartalmú körömépítő anyagok nem biztosítanak jó tapadást a természetes körömlemezhez. Ahhoz, hogy kielégítő tapadást lehessen elérni, a körömkozmetikusnak fel kell csiszolnia a természetes körömlemez felszínét egy erős reszelővel, ami köztudottan elvékonyítja és gyengíti azt. Egyéb anyagokkal való munka (amik úgy lettek kifejlesztve, hogy jól tapadjanak a természetes körömlemezhez) ezt az eljárást nem kívánja meg.


2. Az MMA-tól az elkészült műköröm kemény és merev szerkezetű lesz, amit nehéz eltörni. Amikor a köröm beakad, vagy becsípődik valahova, általában a túlreszelt és elvékonyított természetes körömlemez törik le előbb, ami komoly sérülést és később fertőzés kialakulását okozhatja.


3. Az MMA vegyületeket tartalmazó műkörmöket különösen nehéz eltávolítani. Mivel az erős oldószerekre sem reagál, lereszelni pedig ellenállósága miatt igen körülményes, az egyetlen mód az eltávolítására, ha „lefeszegetjük” a körmökről, ami további sérülések okozója lehet.


4. Azok a körmös szakemberek, akik ezeket az olcsó, feketepiacon is fellelhető anyagokat használják, általában nem sajátították el a természete köröm előkészítésének pontos lépéseit, a pontos anyagfelhordási technikát, a körmök professzionális karbantartását és biztonságok eltávolítását. Ők általában nem megfelelő munkafázisokat és technikákat használnak, nem dolgoznak higiénikus környezetben és nem vettek részt elegendő, minőségi továbbképzésen a munkájukkal kapcsolatban.

A bőr komoly allergiás reakciója és a maradandó körömdeformitások csak egy pár azon lehetséges sérülések közül, amiket az MMA okozhat. A körömkozmetikusok legtöbbje nincs tisztában azzal, hogy MMA tartalmú anyagok használata nem legális. A legtöbb USA tagállamban elveszíthetik a munkavégzésre jogosító engedélyüket, jogerősen pénzbírság, valamint a károsult vendég gyógykezelésének megfizetésére ítélhetőek.

METIL-METAKRILÁT POLIMEREK A POROKBAN

Azok a körmös szakemberek, akik tisztában vannak az MMA veszélyeivel, óvatosak, mert sok porcelán por „meti-metakrilát” tartalmú. Az MMA megbízható változata a PMMA (poli-metil-metakrilát) ami egy teljesen más felépítésű vegyület, eltérő tulajdonságokkal. Az eltávolítása egyszerű, nem képez túlságosan merev, kemény körömbevonatot, és nem igényli a természetes körömlemez agresszív felérdesítését. A PMMA egy olyan biztonságosan felhasználható vegyület, amit számos más termék előállításánál is használnak, mint például a plexiüveg (Plexiglas™) és a Lucite™.

ETIL-METAKRILÁT MONOMEREK A LIQUIDBEN

A felelősségteljes alapanyag-gyártó cégek a liquidjeiket etil-metakrilát vegyületekből (EMA) gyártják. A körmös ipar számos kísérletből felállított tapasztalattal rendelkezik az EMA-ról, és a CIR két alkalommal is „biztonságosan használható anyagnak” nyilvánította olyan kísérletek alapján, amiket profi körmös szakemberek segítségével végeztek. A CIR három olyan különböző fogyasztói felmérést prezentál, amik a bőrallergiák előfordulásáról szólnak:

● 2,9 allergiás reakció 1.000.000 egység eladott terméktől (Eladási adatok/RNA)
● 2,07 - „ - (FDA adat)
● 3,2 - „ - (Eladási adatok/NCM)

Az első adat a kiskereskedelmi forgalomban eladott, széles körben terjesztett körömápolási készítmények eladásából származik (Retail Nail Association/RNA), a második adatot az FDA adatbázisa szolgáltatta, míg a harmadik az NMC felmérése, különféle professzionális körömalapanyag-nagykereskedések eladási listája alapján.

HONNAN TUDHATJUK?

Amióta az MMA betiltott anyag, nem valószínű, hogy a gyártók feltüntetik az anyag összetevői között. Ennek ellenére könnyen rá lehet jönni, ha az termék, amit vásároltunk tartalmaz MMA-t. Az alábbi három dologra figyeljünk:

1. Szokatlanul erős vagy kellemetlen szag, amely nem hasonlít a többi porcelán liquidjére.
2. Az elkészült körmök kemények és nagyon nehezen reszelhetőek.
3. A porcelán körmök nehezen oldhatóak le, több mint egy órán keresztül is ázhatnak a leoldó folyadékban, szemben az általános 30 perccel (vagy kevesebbel).

A gyanúsan alacsony ár is azt sugallja, hogy a termék MMA tartalmú, mivel ez a vegyület jóval kevesebbe kerül, mint az EMA.

AZ NMC AJÁNLÁSÁVAL

A Műköröm Alapanyag gyártók Tanácsa egyetért az FDA-val abban, hogy az MMA tartalmú liquidek és más körömépítő anyagok nem biztonságosak és használatuk nem helyeselhető. Azok a forgalmazók, akik ilyen termékeket árusítanak törvényt szegnek, veszélyeztetik a felhasználók (a vendégek és a körömkozmetikus szakemberek) egészségét és biztonságát, mert aki egyszer allergiás lett aqz MMA vegyületekre, soha többet nem viselhetnek műkörmöket. A fentebb ismertetett okok miatt az NMC minden körmös szakember figyelmét felhívja, hogy tartózkodjon az MMA tartalmú körömépítő alapanyagoktól.

_____________________________
Az adatot a CIR 2001, Októberében Dough Schoon (CND, Inc.) nyomán szolgáltatta
A Cosmetic Ingredients Review 2003, Június 10-i Közleménye alapján

A bejegyzés trackback címe:

https://profivonal.blog.hu/api/trackback/id/tr511840345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: tudomány
süti beállítások módosítása